Tentoonstelling “Over de brug”

 

Tentoonstelling “Over de brug”

pontenbrugDe feestelijke opening is op zaterdag 31 januari 2015 om 17.00 uur. De tentoonstelling loopt van zondag 1 februari t/m zondag 24 mei 2015.

Ondanks tientallen plannen ligt er nog steeds geen brug van het centrum naar Noord. Fietsers en voetgangers kunnen het IJ uitsluitend met veerponten oversteken. Amsterdam is daarmee een van de weinige steden in de wereld zonder brug over haar ‘stadsrivier’. De brug over het IJ is daarom waarschijnlijk de meest ‘gedroomde’ ter wereld.

Waarom is er eigenlijk geen brug? Kan het galgenveld er iets mee te maken hebben? Heeft het een technische reden? Zijn er nautisch-economisch overwegingen? Of moet de verklaring worden gezocht in sociale en psychologische factoren? Hoe verhoudt de ‘oude Noorderling’ zich tot de brug? Wat kost een brug en wat levert het op, zowel financieel als psychologisch?

Museum Amsterdam Noord wil met “Over de brug” een nieuw perspectief aanreiken om deze oude kwestie te begrijpen. De expositie biedt daarnaast een historisch overzicht met de belangrijkste ontwerpen en wetenswaardigheden van een brug over het IJ.

In het Museum ziet u maquettes van drie actuele brugontwerpen. Aan de oostelijke kant van de museumzaal staat de brug die Jolijn Valk ontwierp voor de kop van Java-eiland naar het Hamerstraatgebied. In het midden van de zaal staat de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte maquette van de FLIJ-over van de stichting Luchttunnel. Deze gaat van de Buiksloterweg naar de De Ruyterkade. De derde maquette is van architectencollectief Xoomlab. Hun spraakmakende ontwerp voor een westelijke brug nabij het Stenen Hoofd beleeft zijn première in Museum Amsterdam Noord!

luchtfoto het IJDe expositie is samengesteld door Bas Kok en vormgegeven door Kim de Regt, in samenwerking met het Museum. Bij de expositie hoort een lezenswaardig boekje dat voor 2 euro te koop is.

Natuurlijk zal de expositie u in verschillende opzichten dwingen om ‘over de brug’ te komen. Maar dat merkt u vanzelf wel.

Het werk van Sigrid van Essel completeert deze bijzondere tentoonstelling. De door het IJ gefascineerde kunstenares geeft een kunstzinnige draai aan het vraagstuk van de brug over het IJ.

Gedurende de looptijd van de expositie zal er een interessant programma zijn met de brug als centraal thema. Steeds zal een andere invalshoek de brug in een ander licht stellen. De data van deze programma’s worden binnenkort bekend gemaakt.

 

Terug