Tentoonstelling Gehoord in Noord

Vervelen in Amsterdam-Noord wordt steeds moeilijker

Het Nieuwendammer Shantykoor
Het Nieuwendammer Shantykoor

Op vrijdag 8 november 2013 werd de tentoonstelling “Gehoord in Noord” officieel geopend. De muzikale omlijsting werd door het Nieuwendammer Shantykoor verzorgd. Daarnaast heeft u kunnen genieten van echte Amsterdamse hapjes als osseworst, leverworst, kaas en augurkjes.

Door de tentoonstelling ontdekt u hoe het bloeiende muziekverenigingsleven van Amsterdam Noord zich heeft ontwikkeld vanaf rond 1910 tot nu. Door gezamelijke inspaning en saamhorigheid werden in de verenigingen bergen verzet. Met beperkte middelen (zoals vanwege de krisis rond de twee wereldoorlogen) kon men veel voor elkaar krijgen.
Schouders eronder en vooruit! Muziek!

De tentoonstelling Gehoord in Noord baseert zich op de verhalen en interviews van de volgende muziekverenigingen en koren: de accordeonverenigingen Forzando en Deku, de mandolineorkesten Il Mandolino en Toccare, het kamerorkest En Suite, het symfonie-orkest Con Brio en het koor Veni Vidi Vici, het Buiksloterkoor en het Nieuwendammer Shantykoor. Ook ontbreken Harmoniecorps Tuindorp (HTC) en de Marchingband ATM niet.
In het muziekverenigingsleven van Amsterdam Noord heeft Muziekschool Amsterdam-Noord een ondersteunende en initiërende rol gespeeld. Jonge leden van verenigingen hebben vaak les op de muziekschool of stromen vanuit hun eigen vereniging later door naar een andere muziekvereniging of amateurorkest. Zo zijn het Kamerorkest En Suite, het mandoline-orkest Toccare en het blokfluitensemble Amarilli’s Sunshine voortgekomen uit de Muziekschool Noord.

Wat u verder kunt ontdekken in de tentoonstelling:

Marijk en Michiel Wiesenekker
Marijk en Michiel Wiesenekker

Elk vogeltje zingt als het gebekt is.
Iedere muziekvereniging heeft een eigen karakter en een eigen muzieksmaak. De voorkeuren in het repertoire zijn heel uiteenlopend. Zo richt een aantal orkesten en koren zich meer op een bonte mengeling van volksmuziek, musical, jazz, filmmuziek, koralen, klassiek en pop. Andere beperken zich tot bepaalde stijlperiodes zoals van vroeg klassieke tot twintigste-eeuwse muziek.

Concoursen zijn uit de gratie
De meeste verenigingen nemen nog maar weinig deel aan concoursen. Het spelplezier en de aandacht voor een goede presentatie bij de eigen jaarconcerten met muziekstukken van eigen keuze staan steeds meer voorop.

Uniformen
Uniformen

Concertkleding
Het uiterlijk van de verenigingen is in de loop der jaren wat uniformer geworden. Waar men vroeger door vaandel, banier en eigen kleuren liet zien dat men als groep bij elkaar hoorde, treedt men tegenwoordig meestal op in zwart of zwart-wit, vaak nog wel voorzien van een speciale kleurige das, sjaal of corsage.

Financiën
Verenigingen hebben geen winstoogmerk. Leden betalen elke maand contributie. Om als vereniging financieel te overleven moest en moet men nog steeds heel creatief zijn Er is namelijk ook geld nodig voor jaarconcerten, nieuwe leerlingen les geven, de dirigent, de huur van de repetitieruimte, instrumenten en bladmuziek. Familie, vrienden en vrijwilligers zetten hun schouders er onder. Loterijen, bingo’s en tombola’s werden niet allen voor de gezelligheid gehouden maar ook om de verenigingskas op peil te houden. Maar dat is vaak niet genoeg om alles te bekostigen. Om meer financiële armslag te hebben werd ook in het verleden al een beroep gedaan op de gemeente, particuliere donateurs en bedrijven.

Huisversting
Pijnlijk was het tijdens de interviews te ontdekken dat de huisvesting van verenigingen en orkesten zeker niet altijd over rozen gaat. Vaak worden locaties te klein of worden opgeheven. De laatste jaren zien we regelmatig dat de huur een te grote last voor de vereniging gaat worden.
Groepsgevoel is en blijft belangrijk in het verenigingsleven
Over het algemeen blijven mensen lang lid van een muziekvereniging: 25, 40 of zelfs 50 jaar lidmaatschap is zeker geen uitzondering. Men raakt bevriend met elkaar, kent elkaars wel en wee, ondersteunt elkaar.

Tijdens de opening
Tijdens de opening

Ondersteuning
Net als in het verenigingsleven kan ook ons Museum Amsterdam Noord niet zonder ondersteuning. Bij de opstelling van alle door ons verzamelde materiaal werden we onder meer met raad en daad bijgestaan door Wim van den Bosch, die zijn sporen in het Amsterdam Museum heeft verdiend. Hij was de afgelopen anderhalf jaar bij ons Museum gedetacheerd en nu, na zijn pensioen in juni j.l., blijft hij bij ons de handen uit de mouwen steken.

Ontwikkeling idee en vormgeving
Met veel plezier hebben Lisa van Doorn, tentoonstellingsvormgever en erfgoedprofessional en Marianne Wiesenekker vanaf eind februari 2013 samengewerkt aan het tot stand komen van “Gehoord in Noord”. Het idee om deze speciale tentoonstelling te organiseren voor muziekliefhebbers, muzikanten en musici uit Amsterdam-Noord heeft ons een schat aan informatie en verdieping gegeven: Muziek brengt mensen samen, verbindt, inspireert en geeft een plezierige tijdsbesteding.

Geluidskastjes
Geluidskastjes

Kunst, agenda + proeverijen,
Tijdens de tentoonstellingsperiode werd op verschillende zondagen een aantal concerten + proeverijen georganiseerd met musici die een binding met Amsterdam Noord hebben. Bovendien was er werk te zien van de beeldend kunstenaars Bernadine Ensink bensink@xs4ll.nl en Thomas Langeveld (www.langeveld.kunstinzicht.nl)

Zo 10 nov, 15.00 uur: Zoli Soos met Vinsky – New European Folk met zang, gitaar, cello en slagwerk + proevererij Hongaarse goulash-soep (www.vinskyproject.com)

Zo 24 nov 15.00 uur: het koor De IJgewijze Noot onder leiding van Rita Zipora & het Overhoekskoor onder leiding van Maartje Kuipers + proeverij Koek en Zopie

Violen te zien in het museum
Violen te zien in het museum

Zo 15 dec, 15.00 uur: in het kader van het Rusland-Nederland jaar geeft Maxim Lysov een concert op de 7-snarige Russische gitaar (Semistrunnaya), begeleid door Michiel Wiesenekker op klassieke gitaar + Wodka proeverij 

Zo 12 jan, 15.00 uur: Marijke en Michiel Wiesenekker, concert op mandoline en gitaar akoestische en elektrisch (www.wiesenekker.com)

Zo 26 jan, 15.00 uur: Amarilli’s Sunshine blokfluit ensemble onder leiding van Dieuwke Berkelaar + Verrassingsproeverij (www.amarilli.nl)

 

Terug