Oude tentoonstellingen

Hier kunt u een uitgebreide beschrijving vinden van de tentoonstellingen vanaf 2014.
 

Tentoonstelling “100 jaar wonen in Noord – Een eeuw volkshuisvesting”.

In 2015 is het 100 jaar geleden dat de Gemeentelijke woningdienst in het leven werd geroepen. De Gemeentelijke Woningdienst kreeg, onder de bezielende leiding van Ir. Arie Keppler, de taak om te zorgen voor voldoende woningen voor arbeiders in het door woningnood geteisterde Amsterdam. De droom van Arie Keppler om de arbeider een eigen huis met een tuintje te kunnen bieden, kon in deze vernieuwende woningbouw vooral in Noord worden gerealiseerd.

De tentoonstelling vertelt en toont de geschiedenis van de volkshuisvesting in Amsterdam Noord. Grote panelen in de ruimte en een korte documentairen over Vogeldorp geven een mooi beeld van het ontstaan van Amsterdam Noord en de veranderingen in het stadsdeel sindsdien.

Kijk voor extra activiteiten en fietsexcursies op onze evenementen kalender.

Tentoonstelling “Proef Noord”

De tentoonstelling liep van 31 mei 2015 t/m 13 september 2015.
Er werd en wordt veel meer gemaakt, bewerkt, verbouwd en geteeld in onze omgeving dan men zou denken. De productie van levensmiddelen is al van oudsher onderdeel van Noord. Het waterland was bijvoorbeeld lange tijd belangrijk voor de melkvoorziening. Vanaf het begin van de 20e eeuw was er ook ruimte voor industriële bewerking van voedsel zoals o.a. in de Nederlandsche Plantenboterfabriek en de dropfabriek Möllenkamp . Volkstuinen, visserij en jacht waren van groot belang.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Tentoonstelling “Over de brug”

De tentoonstelling liep van zondag 1 februari t/m zondag 24 mei 2015.
Ondanks tientallen plannen ligt er nog steeds geen brug van het centrum naar Noord. Fietsers en voetgangers kunnen het IJ uitsluitend met veerponten oversteken. Amsterdam is daarmee een van de weinige steden in de wereld zonder brug over haar ‘stadsrivier’. De brug over het IJ is daarom waarschijnlijk de meest ‘gedroomde’ ter wereld.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Verkoopexpositie Frits Heimans

In het weekend van 13 en 14 december 2014 in het Museum Amsterdam Noord te Zamenhofstraat 28A, Amsterdam-Noord. Schilderijen en muziek van Frits Heimans.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Scholen in Noord

Het centrum van de tentoonstelling wordt gevormd door een kleine honderd klassenfoto´s die ons door vroegere bezoekers van lagere / basisscholen in Noord zijn geleverd. Daarnaast zijn twee klaslokalen gereconstrueerd. Een klas uit ongeveer 1950 en een moderne klas.
Het team van voorbereiders van de tentoonstelling zijn Truida, Ruud van de Markt, Peter Lievens en Henk Ras.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Badhuizen van Amsterdam

De tentoonstelling werd ruimtelijk vooral ingenomen door de kunstig nagebouwde badhokjes, waarin fraaie foto’s van de Was- en badhuisgebouwen te zien waren. De bouwer van de badhokjes is Leendert Sonneveld. Het team van voorbereiders van de tentoonstelling zijn Frida Badoux, Janine Honingh, Victor Lachmeijer en Henk Ras.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Omzien in verwondering

Een terugblik op de tentoonstellingen van de afgelopen vijf jaar, vormgegeven door Frida Badoux.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Gehoord in Noord

Door de tentoonstelling ontdekt u hoe het bloeiende muziekverenigingsleven van Amsterdam Noord zich heeft ontwikkeld vanaf rond 1910 tot nu. Deze tentoonstelling is bedacht door Marianne Wiesenekker en Lisa van Doorn.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.