Wandel en fietstochten

Fiets- en wandelseizoen 2017

Tijd om erop uit te gaan en Amsterdam Noord beter te leren kennen. Samen met een deskundige gids van ons museum. Onderweg is er een pauze met een consumptie die bij de prijs is inbegrepen.

 

Beeldexcursie Hamerstraatgebied en IJplein (wandeling)

zaterdag 25 maart en zondag 23 april 13.00 uur

Onder leiding van onze Noordkenner Jaap Lekkerkerker gaan we naar buiten. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg kijken we naar beelden uit de tentoonstelling – en meer – op de plek waar alles was. Via de werf van Verschure gaan we langs de Draka naar de Meeuwenlaan. en proberen we een beeld te krijgen van de hoogtijdagen van de maakindustrie in Noord toen de kanalen nog niet gedempt waren.

We hebben een stop bij Wilhelminadok, waar Paul Vonk een korte presentatie geeft over de waar we de ADM kunnen terugvinden onder het IJplein.

De wandeling eindigt in restaurant Stork, dat in de eerste fabriekshal van Kromhout is gevestigd. Daar kijken we, onder genot van een drankje, naar de Kromhout bedrijfsfilm uit 1927 op de plek waar de film is opgenomen.

Verzamelen bij het museum om  13.00 uur. Start wandeling 13.30 uur einde circa 16.30 uur. Deelname 10 euro pp.

Reserveer hier !

 

Excursie naar de MAHU en NDSM (fietstocht)

zondag 26 maart en zaterdag 22 april 13.00 uur

Meester gids Jaap Lekkerkerker leidt ons op de fiets naar het NDSM terrein. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg stoppen we bij verschillende plekken waar de andere werven van Noord waren zoals de Vries Lentsch jr en de Ceuvel.

In februari hadden we een lezing over de ondiepwatermijnenveger de MAHU. Met speciale bekabeling van de DRAKA en motoren van Werkspoor en Kromhout. Nu gaan we het schip bekijken. De fietsexcursie eindigt in “De Blauwdruk”, de loods waar NDSM-herleeft het archief van de NDSM beheert. Daar staat de koffie en thee of een wijntje klaar. Onderwijl zal de directeur van Kinetisch Noord (de oude NDSM werf) Rob Post een korte presentatie van de plannen met het NDSM gebied geven. Wie nog meer wil zien kan onder leiding van Rob de hal in voor een korte rondleiding.

13.00 uur verzamelen in het museum. Start excursie o 13.30 uur. Einde c.a. 16.30 uur. Kosten 10 euro per persoon.

Reserveer hier !

 

 

De data voor de fietstochten en wandelingen vanaf het museum komen zodra bekend online.

Wandeling dijkdorp/tuindorp Nieuwendam

Gids Hans Bergmans

Duur ong. 2 uur

Nieuwendam met zijn prachtige houten dijkhuizen uit de 18e en 19e eeuw. Het dorp beleefde in de 19e eeuw een bloeitijd. Tuindorp Nieuwendam werd gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw en geldt als een van de mooiste tuindorpen van Europa: ‘Amsterdamse School in dorpse stijl’. Sinds enige jaren is het dorp ‘beschermd stadsgezicht’.
Wandeling Vogelbuurt / IJplein

Gids Hans Olthof

Duur ong. 2 uur

 

De Vogelbuurt werd gebouwd tussen 1910 en 1923. Veel bekende Amsterdamse architecten hebben er aan meegewerkt. De eerste woningbouw aan de overkant van het IJ.
IJ-plein is de buurt gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw op het terrein van de voormalige scheepwerf, de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij.
Wandeling Vogeldorp

Gids Jaap Lekkerkerker

Duur ong. 45 min

Het Vogeldorp werd in 1919 gebouwd als nooddorp ter leniging van de ergste woningnood na de 1ste Wereldoorlog. Het was aanvankelijk bedoeld voor een periode van 30 jaar. De achterliggende gedachte was een zelfvoorzienend dorp te bouwen Maatschappij in een gezonde omgeving.
Wandeling dijkdorp/tuindorp Nieuwendam

Gids Hans Bergmans

Duur ong. 2 uur

Nieuwendam met zijn prachtige houten dijkhuizen uit de 18e en 19e eeuw. Het dorp beleefde in de 19e eeuw een bloeitijd. Tuindorp Nieuwendam werd gebouwd in de jaren 20 en geldt als een van de mooiste tuindorpen van Europa: ‘Amsterdamse School in dorpse stijl’. Sinds enige jaren is het dorp ‘beschermd stadsgezicht’.
Wandeling Vogelbuurt / IJpleinGids Hans Olthof

Duur ong. 2 uur

 

De Vogelbuurt werd gebouwd tussen 1910 en 1923. Veel bekende Amsterdamse architecten hebben er aan meegewerkt. De eerste woningbouw aan de overkant van het IJ.
IJ-plein is de buurt gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw op het terrein van de voormalige scheepwerf, de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij.
Fietstocht Waterlandse Zeedijk – westelijke richting

Gids Jaap Lekkerkerker

Duur ong. 3 uur

De Waterlandse Zeedijk fungeert hier als rode draad. We volgen de dijk tot aan bijna de Coentunnel. We fietsen door het dijkdorp Buiksloot, langs de Wilmkebreekpolder en bezoeken Tuindorp Oostzaan. Het tuindorp is gebouwd begin jaren 20 van de vorige eeuw en was aanvankelijk bedoeld voor grote gezinnen uit de binnenstad. Daarna brengen we een bezoek aan het NDSM-terrein en bekijken de vele ontwikkelingen van de laatste jaren. De tocht eindigt in de Buiksloterham waar in de komende jaren grote veranderingen zullen plaatsvinden door middel van eigen en duurzame woningbouw
Fietstocht Waterlandse Zeedijk – oostelijke richting

Gids Jaap Lekkerkerker

Duur ong. 3 uur

De Waterlandse Zeedijk fungeert ook hier als rode draad. We volgen de dijk tot voorbij het Kinselmeer. We fietsen door Schellingwoude, Durgerdam, Ransdorp en Zunderdorp. Onderweg wordt er verteld over de architectuur, het landschap en de geschiedenis van Waterland.
Wandeling Vogeldorp

Gids Jaap Lekkerkerker

Duur 45 min.

Het Vogeldorp werd in 1919 gebouwd als nooddorp ter leniging van de ergste woningnood na de 1ste Wereldoorlog. Het was aanvankelijk bedoeld voor een periode van 30 jaar. De achterliggende gedachte was een zelfvoorzienend dorp te bouwen in een gezonde omgeving.

 

Naast de geplande tochten zijn er ook tochten ‘op maat’ mogelijk. Coördinator van de fiets- en wandeltochten Jaap Lekkerkerker kan u daar meer informatie over geven. Mail naar wandelenfietstochten@museumamsterdamnoord.nl