Evenementen kalender

Film: The Visitor

zondag 28 januari 16.00 uur

In het kader van de tentoonstelling Immigranten tonen we de film “The visitor” (2007).
Een professor reist voor een conferentie naar New York en treft daar in zijn appartement twee illegale immigranten. Hij besluit dat ze mogen blijven en ze raken bevriend. Maar dan wordt één van hen opgepakt.

Entree 7,50 inclusief een hapje en een drankje.

Aanmelden via reserveer@museumamsterdamnoord.nl ovv Film

Mini Inburgeringscursus met examen door Peter Lievense en Trix van Reijn

18 februari

Sinds 2007 moet iedereen die van buiten de EU langdurig in Nederland komt wonen, een inburgeringsexamen doen. Zou u slagen ?

Postbus 51: “Met andere woorden: u moet de taal leren spreken en de Nederlandse samenleving leren kennen. Daarom moet u een inburgeringsexamen of een staatsexamen Nederlands doen. De inburgeringsplicht stimuleert u actief mee te doen in de samenleving. Ook is het de bedoeling dat u zo snel mogelijk economisch zelfstandig wordt. Om in te burgeren kunt u eerst een zelf te betalen  cursus volgen, maar dat  is niet verplicht. Daarna moet u een inburgeringsexamen doen.” Probeer het uit op 10 december.

Entree 7,50 inclusief drankje.

Aanmelden via reserveer@museumamsterdamnoord.nl ovv Inburgeren

 

Voormalige activiteiten

Warm Welkom door Anke van Ruler

19 november 13.00 uur

Anke van Ruler van Doras komt een presentatie geven over het buurtproject “Warm Welkom”. Dit is een project waarbij mensen, die gevlucht zijn uit hun land voor de oorlog, en net een status hebben gekregen door buurtbewoners worden opgevangen en wegwijs worden gemaakt in de buurt.  Het project zoekt altijd mensen die in hun eigen buurt willen helpen. Anke zal het project toelichten vanuit de praktijk.

Entree 4,00 inclusief kopje koffie of thee.

Aanmelden via reserveer@museumamsterdamnoord.nl ovv Warm Welkom.

 

Korte cursus stamboomonderzoek door Bart Schuurman.

Zondag 8 oktober 14.00 uur

Bart Schuurman, medewerker Stadsarchief Amsterdam, introduceert u in de wereld van de archieven. De Nederlandse archieven zetten steeds meer van hun bronnen op het internet in de vorm van scans van origineel archiefmateriaal. Maar hoe moet je daar nu in zoeken? Deze middag wordt u uitgelegd hoe men, aan de hand van de Burgerlijke Stand, Bevolkingsregisters en Doop- , Trouw- en Begraafboeken, de goede gegevens aan elkaar kan koppelen op zoek naar uw voorvaders. De bedoeling is dat u de basis van het stamboomonderzoek leert kennen en zelf op zoek kunt gaan naar uw roots.

Entree 7,50.

Aanmelden via reserveer@museumamsterdamnoord.nl ovv Stamboom

 

Introductiecursus Amsterdam Noord door Jan Donkers.

Zondag 24 september 16.00 uur.

U woont nog maar pas in Noord? Dan is dit de gelegenheid om een aanvang te maken met inburgeren in het stadsdeel. Jan Donkers is geboren in Noord en ooit gevlucht naar de andere kant van het IJ. De schrijver van verplichte Noord literatuur voor iedereen die gaat houden van dit deel van de Amsterdam keert even terug om deze zondag een college voor beginnende Noorderlingen te houden. Houdt rekening met een onverwacht schriftelijke overhoring!!

Entree 7,50 inclusief borrel.

Aanmelden via reserveer@museumamsterdamnoord.nl ovv Jan Donkers.

 

Historische bedrijfsfilms van de Draka

zondag 9 april om 11.30 uur

Museum Amsterdam Noord organiseert een filmvertoning in bioscoop FC Hyena van DRAKA bedrijfsfilms in het kader van de tentoonstelling over verdwenen industrie in Noord.

Mei 1930: Koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana bezoeken de DRAKA. Naast de koningin loopt Jan Teeuwis Duyvis.

Afgelopen augustus sloten de poorten van de Draka aan de Hamerstraat na meer dan 100 jaar definitief.  Jan Teeuwis Duyvis startte de fabriek in 1910. Vanaf de jaren twintig liet het bedrijf regelmatig films maken over het productieproces van de kabels. Ze geven een prachtig beeld van de bedrijvigheid in Noord. Op het programma staan een bioscoopreclame uit 1947 (met dank aan collectiecentrum EYE), de film 100 jaar Draka en een videofilm “Metamorfose” die het bedrijf in de jaren 90 liet maken van de verbouwing van de fabriek. Een unieke verzameling historische beelden van het recente verleden van Amsterdam Noord.

De selectie uit de bedrijfsfilms wordt op 9 april vertoond vlak naast de Draka bij FC Hyena,  Aambeeldstraat 24. Inloop vanaf 11.00 uur. Entree 7,50.

 

Varen naar museum ’t Kromhout

Zondag 19 maart 12.00 uur

Op zondag 19 maart organiseert Museum Amsterdam Noord een excursie per boot naar museum ’t Kromhout. In het kader van de expositie over  de ADM, Kromhout en Draka is dat dé plek om alles over Kromhout te leren.

De excursie start vanuit restaurant Stork, dat is gevestigd in de oude  Kromhout fabriek, die door Daniël Goedkoop Jr. in 1908 gebouwd werd.  Vanaf de steigers naast het restaurant wordt met open sloepen naar museum ’t Kromhout gevaren (o.v.b. van het weer, kom op de fiets naar restaurant Stork). Om circa 15.30 is iedereen weer terug in Noord.

Museum ’t Kromhout aan de Hoogte Kadijk is een van de mooiste industrieel erfgoed musea in het land. Het merk Kromhout is legendarisch.
Vooral bekend door de motoren voor de scheepvaart en de  gemalen. Maar er werden ook vrachtwagens en bromfietsen geproduceerd.

Zondag 19 maart gaan we op bezoek bij de oude Kromhouters, die de geschiedenis van Amsterdam Noord levend houden. Om 12.00 uur start bij restaurant Stork, Gedempt Hamerkanaal 201. Kosten 12,50 pp. Inclusief consumptie om warm te worden bij terugkomst in Noord. Deelname is op eigen risico. Wilt u mee?

 

Excursie naar de MAHU en NDSM (fietstocht)

zaterdag 22 april 13.00 uur

Meester gids Jaap Lekkerkerker leidt ons op de fiets naar het NDSM terrein. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg stoppen we bij verschillende plekken waar de andere werven van Noord waren zoals de Vries Lentsch jr en de Ceuvel.

In februari hadden we een lezing over de ondiepwatermijnenveger de MAHU. Met speciale bekabeling van de DRAKA en motoren van Werkspoor en Kromhout. Nu gaan we het schip bekijken. De fietsexcursie eindigt in “De Blauwdruk”, de loods waar NDSM-herleeft het archief van de NDSM beheert. Daar staat de koffie en thee of een wijntje klaar. Onderwijl zal de directeur van Kinetisch Noord (de oude NDSM werf) Rob Post een korte presentatie van de plannen met het NDSM gebied geven. Wie nog meer wil zien kan onder leiding van Rob de hal in voor een korte rondleiding.

13.00 uur verzamelen in het museum. Start excursie o 13.30 uur. Einde c.a. 16.30 uur. Kosten 10 euro per persoon.

Reserveer hier !

 

Beeldexcursie Hamerstraatgebied en IJplein (wandeling)

zondag 23 april 13.00 uur

Onder leiding van onze Noordkenner Jaap Lekkerkerker gaan we naar buiten. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg kijken we naar beelden uit de tentoonstelling – en meer – op de plek waar alles was. Via de werf van Verschure gaan we langs de Draka naar de Meeuwenlaan. en proberen we een beeld te krijgen van de hoogtijdagen van de maakindustrie in Noord toen de kanalen nog niet gedempt waren.

We hebben een stop bij Wilhelminadok, waar Paul Vonk een korte presentatie geeft over de waar we de ADM kunnen terugvinden onder het IJplein.

De wandeling eindigt in restaurant Stork, dat in de eerste fabriekshal van Kromhout is gevestigd. Daar kijken we, onder genot van een drankje, naar de Kromhout bedrijfsfilm uit 1927 op de plek waar de film is opgenomen.

Verzamelen bij het museum om  13.00 uur. Start wandeling 13.30 uur einde circa 16.30 uur. Deelname 10 euro pp.

Reserveer hier !

 

 

 

 

 Voormalige Lezingen 2017

Toegang €7,50 inclusief thee/koffie.

Aanmelden kan via info@museumamsterdamnoord.nl

5 februari 2017 (zondag) 11.30

Lezing door Ruud Versluis De drijvende kracht achter het NDSM-museum over de werven van Noord.

29 januari 2017 (zondag) 11.30

Lezing door Rob Goldsteen, Bestuurslid van Stichting Promotie Maritieme Tradities over de restauratie van de mijnenveger MAHU met speciale bekabeling door DRAKA en motoren Werkspoor-Kromhout.

22 januari 2017 (zondag) 11.30

Lezing door kunsthistorica Daphne Willems over de haven in 1913 aan de hand van de schilderijen van Hobbe Smith. Smith schilderde de havengezichten in opdracht van de gemeente voor het Amsterdam Paviljoen op de ENTOS.