Boekentips

‘Metromorfose. Hoe de Noord/Zuidlijn Amsterdam verandert’
Bas Kok

“De afgelopen twintig jaar is veel geschreven over de nieuwe metro. Het viel me op dat het vooral ging over wat de Noord/Zuidlijn niet is. Hij is niet goedkoop, technisch niet eenvoudig, niet geliefd bij de inwoners en hij vormt geen lang traject. Maar wat is hij dan wél?
In het essay van 80 pagina’s onderzoek ik wat hij gaat betekenen voor Amsterdam, en voor Noord in het bijzonder. Zoals de titel suggereert kunnen de veranderingen wel eens enorm zijn.”

Het boekje is voor € 8,99 te koop bij onder andere boekhandel Van der Plas, Over het water, Athenaeum en Scheltema.

 

 

‘METRO, geschiedenis van de Amsterdamse stadsspoorweg’
Herman de Liagre Böhl

Halverwege de jaren vijftig kwam het Amsterdamse stadsbestuur op het idee om een stadsspoor op vrije banen te gaan aanleggen. Dat betekende jarenlange discussies in een wijde kring van bestuurders, ambtenaren en velerlei deskundigen.
De vraag was of een metronet überhaupt noodzakelijk was. Amsterdam had immers een overzichtelijke stedenbouwkundige structuur die goed te bedienen was met een tram- en buslijnennet, waarbij verbindingen met de regio goed werd verzorgd door de NS. Die inbedding in de omgeving was beter verzorgd dan bij menige buitenlandse metropool. Dat kwam doordat in de typische structuur van de Randstad relatief kleine ‘grote’ steden vrij dicht bijeen liggen.

Was een metro dan niet te veel van het goede? De discussianten meenden overwegend van wèl, met als voornaamste argument dat het autoverkeer in de binnenstad de kop ingedrukt moest worden. Een openbaar vervoerssysteem met grotere capaciteit en kortere reistijden vond men een elementaire noodzaak.

Dit boek is in Amsterdam te koop bij de volgende boekhandels:
Scheltema, Athenaeum Nieuwscentrum, Pantheon, Martyrium,
Van Rossum en de boekwinkel van het Stadsarchief
Of bestel het boek (€ 15,-) door te mailen naar: h.liagreb