Excursies bij de tentoonstelling ‘Verdwenen industrie in Noord’

Varen naar museum ’t Kromhout

Zondag 19 maart 12.00 uur

Op zondag 19 maart organiseert Museum Amsterdam Noord een excursie per boot naar museum ’t Kromhout. In het kader van de expositie over  de ADM, Kromhout en Draka is dat dé plek om alles over Kromhout te leren.

De excursie start vanuit restaurant Stork, dat is gevestigd in de oude  Kromhout fabriek, die door Daniël Goedkoop Jr. in 1908 gebouwd werd.  Vanaf de steigers naast het restaurant wordt met open sloepen naar museum ’t Kromhout gevaren (o.v.b. van het weer, kom op de fiets naar restaurant Stork). Om circa 15.30 is iedereen weer terug in Noord.

Museum ’t Kromhout aan de Hoogte Kadijk is een van de mooiste industrieel erfgoed musea in het land. Het merk Kromhout is legendarisch.
Vooral bekend door de motoren voor de scheepvaart en de  gemalen. Maar er werden ook vrachtwagens en bromfietsen geproduceerd.

Zondag 19 maart gaan we op bezoek bij de oude Kromhouters, die de geschiedenis van Amsterdam Noord levend houden. Om 12.00 uur start bij restaurant Stork, Gedempt Hamerkanaal 201. Kosten 12,50 pp. Inclusief consumptie om warm te worden bij terugkomst in Noord. Deelname is op eigen risico. Wilt u mee?

Reserveer hier !

Beeldexcursie Hamerstraatgebied en IJplein (wandeling)

zaterdag 25 maart en zondag 23 april 13.00 uur

Onder leiding van onze Noordkenner Jaap Lekkerkerker gaan we naar buiten. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg kijken we naar beelden uit de tentoonstelling – en meer – op de plek waar alles was. Via de werf van Verschure gaan we langs de Draka naar de Meeuwenlaan. en proberen we een beeld te krijgen van de hoogtijdagen van de maakindustrie in Noord toen de kanalen nog niet gedempt waren.

We hebben een stop bij Wilhelminadok, waar Paul Vonk een korte presentatie geeft over de waar we de ADM kunnen terugvinden onder het IJplein.

De wandeling eindigt in restaurant Stork, dat in de eerste fabriekshal van Kromhout is gevestigd. Daar kijken we, onder genot van een drankje, naar de Kromhout bedrijfsfilm uit 1927 op de plek waar de film is opgenomen.

Verzamelen bij het museum om  13.00 uur. Start wandeling 13.30 uur einde circa 16.30 uur. Deelname 10 euro pp.

Reserveer hier !

Excursie naar de MAHU en NDSM (fietstocht)

zaterdag 22 april 13.00 uur

Meester gids Jaap Lekkerkerker leidt ons op de fiets naar het NDSM terrein. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg stoppen we bij verschillende plekken waar de andere werven van Noord waren zoals de Vries Lentsch jr en de Ceuvel.

In februari hadden we een lezing over de ondiepwatermijnenveger de MAHU. Met speciale bekabeling van de DRAKA en motoren van Werkspoor en Kromhout. Nu gaan we het schip bekijken. De fietsexcursie eindigt in “De Blauwdruk”, de loods waar NDSM-herleeft het archief van de NDSM beheert. Daar staat de koffie en thee of een wijntje klaar. Onderwijl zal de directeur van Kinetisch Noord (de oude NDSM werf) Rob Post een korte presentatie van de plannen met het NDSM gebied geven. Wie nog meer wil zien kan onder leiding van Rob de hal in voor een korte rondleiding.

13.00 uur verzamelen in het museum. Start excursie o 13.30 uur. Einde c.a. 16.30 uur. Kosten 10 euro per persoon.